Forside Kontakt os Aktiviteter Debatforum Links Downloads
Search   
 Navigation
Forside
Kontakt os
Udstillinger
Aktiviteter
Om Togklubben 1:32
Vedtægter
Normer
Debatforum
Links
Fotoalbum
Videofilm
Downloads
Søg
Aktuelle arrangementer
 Besgende
Gster online: 2
Ingen brugere online

Antal brugere: 238
Ikke aktiverede brugere: 1
Nyeste bruger: kaliffen
 Tæller startet D. 23/9/06
Normer
Elektriske ledninger på klubbens moduler

1. Anlægget strømforsynes via to separate kredsløb, som fremføres i form af installationskabler (5-leder 2,5 mm2) på undersiden af modulerne. De enkelte moduler kobles sammen ved hjælp af stikforbindelser.
2. Enkeltsporede moduler forsynes med ét installationskabel , som afsluttes med samlemuffer i hver ende. Til samlemufferne tilsluttes et hanstik i den ene ende, et hunstik i den anden ende via fleksible ledninger. Enkelsporede moduler kan kun vendes én bestemt vej i et anlæg, så polariteten af stikket passer til nabomodulet.
3. Dobbeltsporede moduler forsynes med to installationskabler, som afsluttes med samlemuffer i hver ende. Til samlemufferne tilsluttes et hanstik i den ene ende, et hunstik i den anden via fleksible ledninger. Dette gøres således, at der altid er ét hanstik og ét hunstik i hver ende. Dette er illustreret på tegningen på næste side. Dobbeltsporede moduler kan vendes i begge retninger.
4. Firesporede moduler, såsom stations- og banegårdsmoduler monteres som dobbeltsporede moduler. Sporene forsynes parvis fra de to kabler.
5. Andre moduler monteres med et eller to kabler under hensyntagen til hele anlæggets strømforsyning, herunder at de to separate kredsløb ikke kortsluttes af modulet.
6. Sporene (skinnerne) tilsluttes installationskablerne på en sådan måde, at de to strømkredse forbliver isolerede fra hinanden.
7. Sporskifter, der krydser de to strømkredse (f.eks. transversaler), skal udføres med isolerede skinnesamlinger.
8. Farvekode, ben nr. og anvendelse for kablerne:
Ben 1: Brun, digital kørestrøm
Ben 2: Sort, digital styring af sporskifter, signaler, mm..
Ben 3: Fælles 0-leder for ben 2 og ben 4
Ben 4. Blå, 16 V vekselstrøm (AC) til motordrev, belysning, mm.
Ben 5: Hvid, digital kørestrøm
9. For kabel nr. to på dobbeltsporede moduler er bennummer og farver for ben 2 og 4 spejlvendt i forhold til kabel nr. 1, se tegningen på næste side.
10. Kørestrømmen kan komme fra en kørekontroller med indbygget booster, f. eks. en 6021 eller en Intellibox, eller lignende, som forsyner det ene eller begge kredsløb. Hvis en ekstra booster forefindes, forsynes de to kredsløb separat fra hver sin booster. I så tilfælde skal forbindelserne fra de to boostere tilsluttes efter nøje kontrol af faserne fra de to boostere. Det rullende materiel vil ved passage fra én strømkreds til den anden, forbinde de to strømkredse midlertidigt. Ved forkert tilslutning vil dette medføre beskadigelse af den ene eller begge boostere (afbrænding).
11. De 16V AC, som tilsluttes anlæggets ben 3 og ben 4, skal komme fra en transformator, der ikke har forbindelse med andre dele af anlægget, f. eks. en separat Märklin 6002.
12. Strømmen til den digitale styring, som tilsluttes mellem ben 3 og ben 2, kan komme fra en separat kørekontroller med keyboard, f. eks Märklin 6002-6020/6021-6040. Hvis 6021 benyttes, kan den ikke samtidigt anvendes til styring af tog. Fordelen ved separat styring af tog og sporskifter med mere er, at de to betjeningspulte er adskilte fra hinanden, og at man ikke mister kontrollen over togene, medens der skiftes spor og signaler.
13. De 16V AC og det digitale styresignal kan godt være fælles for de to strømkredse, selv kørestrømmen kommer fra separate boostere.

Illustrationer:
Ledninger
Motordrev
Polaritet1
Polaritet2
Kommentarer
Thomas Hupfeldt d. May 15 2007 22:52:29
2 korte spørgsmål.

Når du skriver 5 leder, skal det så forståes som 5 tråde, eller 5 trådpar = 10 ledninger i alt?

Hvis det er det første, altså 5 tråde i alt, hvordan kan man så have en fælles nul med en digital styring af sporskifter, og 16 V vekselstrøm til motordrev?
Preben H d. May 17 2007 11:49:31
Hej Stefan,
Spm. 1: Et 5-leder installationskabel har 5 tråde, se figuren "ledninger", og vi behøver heller ikke mere.

Spm. 2: Forestil dig 2 stk. 16V trafo'er Märklin 6002, samt en 6021 + 6040 (keyboard). De brune ledninger fra trafoerne forbindes til 6021 og ben 3. Den gule ledning fra den ene trafo forbindes til 6021, den andens gule ledning til ben 4. Hermed er der 16Vac mellem ben 4 og ben 3 (gul-brun), og der er strømforsyning til 6021. Den røde ledning fra 6021 forbindes til ben 2. Hermed er der digital styrestrøm mellem ben 2 og ben 3 (rød-brun).

Når vi har valgt at bruge to trafoer, selv om det teoretisk set er nok med én, er det fordi, at strømforbruget på de 16Vac ved skiftning af flere sporskifter samtidigt, kan blive så stort, at det påvirker 6021's funktion. Den anden grund er, at man kan benytte andre 16V trafo'er, som ikke har terminaler med Märklin farver.
Kommentr
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal vre medlem for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
 Indlogning
Brugernavn

KodeordEr du ikke registreret bruger endnu?
Klik her for at blive det.

Har du glemt dit kodeord?
F tilsendt et nyt ved at klikke her.

Husk
at hvis du registrerer dig
fr du adgang til en hel del flere muligheder p vores side
- s du er velkommen
ogs selvom du ikke er medlem i klubben.